joi, 29 ianuarie 2009

TERORISM CULTURAL PE NET!

Atenţie la teroriştii culturali, ne previne Dan Mircea Cipariu...


Terorismul cultural pe Net!

Să fim mai atenţi asupra unui fapt ce tinde să devină o “realitate” a mediului electronic: purtătorii de opinii refuzaţi de “formatele clasice” şi care n-ar putea ajunge nici măcar până la poarta unei redacţii au ajuns să îşi “deşarte” toate frustrările lor pe forumurile ori “comentariile” cu care ne îmbie multe pagini web!

Pe mediul virtual poţi citi de la armaghedoane până de denunţuri odioase, de la subliteratură la comentarii “critice” demne de articolele 205, 206 Cod Penal, un mixaj de terorism cultural şi prost gust sub care se ascund diferite nick-uri.
Accesul nelimitat la resursele de comunicare ale Net-ului a născut “suboameni” care au dat mijlocului numit tehnologia comunicării şi informaţiei jegul moral pe care nu l-au putut dejecta pe formatele clasice.
Sunt mulţi scriitori şi intelectuali autentici care şi-au retras colaborările din pagini web ori din ziare în urma abuzurilor de limbaj şi de logică exultate pe forumuri ori în locurile virtuale dedicate comentariilor unor articole şi unor texte.
Există voci pro şi contra limitării opiniilor pe Net. Cum cred până la capăt în libertatea de expresie, mă voi situa în tabăra celor care cred că accesul la resursele de comunicare ale noilor tehnologii nu trebuie limitat, cu toate dovezile de pornografie, prost gust, terorism politic şi cultural pe care le-am contorizat până acum.
Problema fundamentală pe care o pun priveşte, în special, felul în care ne raportăm la actele mizerabile de pe reţeaua web. Atitudinea pe care trebuie s-o luăm când într-un grup de discuţii ori cenaclu literar on-line apar forme clare de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Invizibilizarea teroriştilor culturali, de pe Net şi din afara lui, ar fi nu numai o atitudine înţeleaptă, dar şi una eficientă. Căci modelul ultimilor 16 ani, în care succesul public a fost dat nu de probitatea profesională, de talent, de virtuţile din totdeauna ale umanităţii, ci de agresivitate, scandal mediatic, improvizaţii cât piramidele, evaziunea legală, financiară şi morală, a oferit un personaj de succes de tristă şi odioasă convieţuire. Din nenorocire nu mijlocul e de vină că pe Net proliferează kitsch-ul şi anarhismul.
Mijlocul, fatalmente, ia chipul şi asemănarea noastră!

Dan Mircea CIPARIU
www.poemulmatrita.blogspot.com


Articolul îl puteţi citi şi pe www.tamada.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu