vineri, 27 februarie 2009

Despre promovarea culturii române...

Hai să vedem ce zice scriitorul Denis Dinulescu despre "promovarea" asta. Că e mai umblat ca noi...


BUNĂ SEARA, IRINA



Să zicem că într-o seară oarecare, sătui de barurile bătute prin Paris, de FNAC sau de indiferenţa francezilor faţă de cultura română ne aruncăm în patul hotelului, dăm drumul la televizor şi urmărim TVR Internaţional. Pe ecran apare un moderator femeie. Ne anunţă ca o avem în direct pe Irina Loghin, nu în studio ci la artistă acasă. Întrebare: De unde aveţi această canapea roşie? Din America, răspunde solista. Atunci, zice moderatoarea bucuroasă, nu ne cântaţi ceva? Şi Irina Loghin cântă următoarele opt ore. La final, când zorii încep să coboare pe Tour Eiffel este programat filmul artistic românesc Bună seara, Irina.
Să zicem că într-o seară oarecare, sătui de bazarul din jurul Sfântului Mormânt din Ierusalim, de Golgotă sau de berea izraelită servită cu varză murată ne aruncăm într-un fotoliu al gazdei noastre şi urmărim TVR Internaţional. Pe ecran apare un moderator femeie. Ce ne spune? Că o avem în direct pe Sofia Vicoveanca. Întrebare: De unde aveţi acest şifonier cu opt uşi? Răspuns: Din America. Atunci, zice bucuroasă moderatoarea, nu ne cântaţi ceva? Şi brusc, solista începe să cânte opt sau zece ore. La final, când rugăciunile matinale încep să se audă în difuzoarele cartierului este programat filmul românesc Bună seara, Irina.
Să zicem însă că tocmai ieşim de la Muzeul de Artă din Tel Aviv, e seară şi avem chef s-o vedem pe Eugenia Vodă pe TVR Internaţional. Aprindem aparatul exact când moderatoarea ne anunţă că suntem acasă la solista de muzică populară cutare. Întrebare: De unde aveţi aragazul ăsta cu zece ochiuri şi cuptor în curtea plină de fragi? Păi, din America şi niciuna nici două cântă opt ore. La final, pentru telespectatorii fideli din diaspora este programat celebrul film Bună seara, Irina.
Câteodată drumurile te mai poartă şi prin Balcic sau Varna. Ne sculăm dimineaţă, ne spălăm pe dinţi şi aprindem televizorul din camera de hotel cu gândul să prindem un matinal pe TVR Internaţional. Brusc apare Alex Ştefănescu, care de la opt jumate la nouă vorbeşte despre nişte cărţi groase, pe care probabil nici dânsul nu le citeşte. Apoi, aţi ghicit, este programat excelentul film Bună seara, Irina.
E ora nouă şi de jos, de sub balcon suntem strigaţi de regizorul Geo Saizescu. Ieşim şi-i răspundem: Bună seara, Irina!!!

Denis Dinulescu

4 comentarii: